Neşet Ertaş Yazımı Kışa Çevirdin Notaları

Neşet Ertaş Yazımı Kışa Çevirdin Notaları
04.11.2019
347
A+
A-
REKLAM
X

Neşet Ertaş Yazımı Kışa Çevirdin Şarkı Sözleri ve DoReMi Notaları

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ı rahmetle anıyoruz ve yaşamında ki güzel anıları ile birlikte ölümsüz eserlerinden Yazımı Kışa Çevirdin ( Leylam ) Türküsünün hikayesi, sözleri ve DoReMi notalarını sizlerle paylaşıyoruz.

Yazımı Kışa Çevirdin DoReMi Notaları

Saz, Bağlama, Uzun sap-Kısa sap Bağlama başta olmak üzere piyano org vb. enstrümanlarda da faydalanabileceğiniz Yazımı Kışa Çevirdin DoReMi notaları şöyledir;

1.Bölüm
Es Mi Fa# Sol Fa# Sol Fa# Sol La La Sol Sol Fa# Sol Fa Mi Re

2.Bölüm
Es Mi Fa# Sol Fa# Sol Fa Mi Fa Mi Re Mi Re Do# Re Do# Re

3.Bölüm
Fa Mi Fa Mi Re Mi Re Do# Re Do# Re

4.Bölüm
Mi Re Mi Re Do# Re Do# Si Do# Si La Si

5.Bölüm
Re Do# Re Do# Sİ Do# Si La Si La Sol Do# Si Si La – Laaa Siii Solll Laaa Siii Solll Laa Laa Laa

6. Bölüm (Söze Giriş Bölümü)
Fa# Sol La La – – – La Sol Si La La La La

7.Bölüm
La Sol Si La La Sol Fa# Sol Sol Fa# La Sol Sol Fa#

Sonra Tekrar 6. Bölüme Geçiliyor
Es Fa# Sol La La – – –  La Sol Si La La La La

Sonra Tekrar 7. Bölüme Geçiliyor
La Sol Si La La Sol Fa# Sol Sol Fa# La Sol Sol Fa# Fa (natürel) Mi

 


Yazımı Kışa Çevirdin Şarkı Sözü

Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş’ın unutulmaz eseri Yazımı Kışa Çevirdin (Leylam) şarkı sözü şu şekildedir;

Yazımı Kışa Çevirdin
Karlar Yağdı Başa Leyla’m
Viran Oldu Evim Yurdum
Ne Söylesem Boşa Leyla’m

 

Her An Gözümde Perdesin
Nere Baksam Sen Ordasın
Mevlâ’m Ayrılık Vermesin
Göğde Uçan Kuşa Leylâ’m

 

Yarden Ayrı Kalmak Ölüm
Söyle Ne Olacak Halım
Böyle Kader Böyle Zulum
Gelir Garip Başa Leyla’m

 

 

Neşet Ertaş Kimdir?

Namı diğer Bozkırın Tezenesi gerek müzik hayatında ki icraatları gerek yaşantısıyla unutulmayacak bir Türk sanatçı olarak bilinir. Peki ama Neşet Ertaş kimdir?

Neşet Ertaş 1938 yılında Kırşehir’ de Çiçek Dağı ilçesi Abdallar( Kırtıllar ) köyünde dünyaya gözlerini açtı. Neşet Ertaş’ın annesi Döne Hanım, babası ise Orta Anadolu’nun Abdal Müziği Geleneğinin en önemli ustalarından biri olan saz ustası Muharrem Ertaş’tır ve 7 kardeşi vardır. Neşet Ertaş’ın büyüdüğü yörede erkek çocukları 5-6 yaşına geldiğinde ellerine ziller verilirdi ve düğünlere köçek olarak çıkarlardı bu sebeple Ertaş çocukluluğunun 8 yılını ailesiyle birlikte Nevşehir, Niğde, Keskin, Yozgat, Yerköy, Kayseri, Kırşehir gibi illerde bulunarak geçirmek durumunda kaldığı için ilkokula gidemedi. Doğduğu yörede 11-12 yaşında ki oğlan çocuğu eğer bir enstrüman çalamıyor ya da şarkı söyleyemiyorsa köçeklikle hayatlarına devam ediyorlardı. Ertaş 5-6 yaşlarında önce keman öğrenerek başladı serüvenine ardından saz çalmayı öğrenmeye başladı. Ailesi ile birlikte gelirlerini bu şekilde kazanıyorlardı.

Neşet Ertaş 14 yaşında 1957 yılında Şençalar Plak sayesinde İstanbul’da ilk plağını çıkardı. İlk plağı ‘Neden Garip Garip Ötersin Bülbül’ sayesinde ölümsüz bir Bozkırın Tezenesi efsanesi baş göstermişti.
Ardından İstanbul’da Beyoğlu’nda bir gazinoda sahne almaya başlayan Ertaş, 2 yıl burada sahne aldıktan sonra Ankara’ya gidip orada bir gazinoda sahne almaya başladı. Ankara’da sahne aldığı gazinoda Leyla isminde bir kadınla tanıştı ve ona aşık oldu. Leyla ile evlenen Ertaş’ın babası bu evliliği hiç onaylamıyordu ama Ertaş’ın bu evlilikten 2 kız 1 oğlan 3 çocuğu oldu. Kızlarının ismi Döne ve Canan oğlunun ismi ise Hüseyin oldu.

Ertaş 1962 yılında İzmir Narlıdere’de askerliğini yaptı ve askerlik dönüşünde Leyla ile 7 yıldır sürdürdüğü evliliğini bitirdi. Aşırı alkol ve sigara kullanımından dolayı 1978 senesinde parmakları felç olan Ertaş’ın müzik kariyeri dışında bir geçim kaynağı olmadığı için çaresini Almanya’da yaşayan kardeşinde buldu ve onun yanına giderek tedavi olmaya başladı. Çocuklarını da yanına alan Ertaş 2000 senesine kadar orada sahneye çıkıp hayatını sürdürdü. Sonrasında 2000 senesinde tekrar İstanbul’a dönüp Türkiye’de sahneye çıkmaya ve yaşamaya devam etti.

Demirel zamanında devlet sanatçılığı teklifi alan Ertaş bu teklifin ayrımcılığa sebep olacağını bu yüzden de halk sanatçısı olarak kalmayı tercih ettiğini bildirdi ve hiçbir ünvanı ve parayı kabul etmedi. Ertaş öleceği ana kadar hiçbir sanatçıya sazıyla eşlik etmedi, tüm şarkılarının sonunda da GARİP mahlasını kullandı. UNESCO tarafında ‘ Yaşayan İnsan Hazinesi ‘ olarak edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı’nda fahri doktora ödülüne de layık görüldü. Bozkırın tezenesi 25 Eylül 2012 de 74 yaşında ileri seviye prostat kanseri rahatsızlığı sebebiyle hayata gözlerini kapadı.. Kırşehir’de okullara ve caddelere ismi verilen Ertaş’ın babasıyla birlikte anıtı da bulunmaktadır.

 

Yazımı Kışa Çevirdin Türküsünün Hikayesi

Neşet Ertaş para kazanıp geçimini sağlayabilmek amacıyla İstanbul’a gelip burada gazino ve düğünlerde sahne alarak, devlet radyosunda 2 saat 15 dakika süren programlarda bulunarak sağlar. Çıkardığı plağın ardından Ankara’da bir gazinoda sahne alır ve bu gazinoda Leyla ile tanışır. Birbirlerine aşık olurlar, babası Muharrem Ertaş’ın bu aşka rızası olmasa da Ertaş Leyla ile evlendi, babası Muharrem Ertaş oğluna ne kadar hislerini anlatmak için türküler yazıp söylese de nafile aşk bu önüne bir şey geçip engel olamıyor. Neşet Ertaş babası Muharrem Ertaş ile evliliği sürecinde aşık atışmalarında bulunsa da asıl hislerini Leyla ile evliliğinin bitişi ardından yaptığı türkülerde daha fazla yansıtmıştır. Yazımı Kışa Çevirdin türküsünün hikayesi de bu ayrılık sonrası Neşet Ertaş’ın hislerinden doğuyor..

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.