Temel Nota Bilgileri
Ses Herhangi bir nesneden gelen ses titreşimleri hava yoluyla insan kulağına iletilebilir. buna ses denir. İnsan kulak sesleri arasında 20 ve 20,000 Mhz arasında duyulabilir.
İçindekiler
Sesin özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir :
1.Ses yüksekliği: Seslerin yüksekliğini (inceliğini) ve pesivitesini (kalınlığını) ifade eder.
2.Ses Tınısı: İnsan Kulağının ayırt edilebilen sesin renk kişiliğidir.
Örneğin ; Flüt sesi
3. Ses yoğunluğu (Mukavemeti): sesin gücünü ve hafifliğini ifade eder.
4. Ses sürekliliği: Sesin zamanla yayılmasını ifade eder. Uzunluğu ve kısalığı belirtir.
5. Ses vurgusu: İfade ve yorumlama açısından seslerin vurgusu.
Ritim nedir ?
Belirli bir süre içinde seslerin uyumlu ve düzenli olarak sıralanmasını sağlayan unsurdur.
Solfej Nedir ?
“Okuma” anlamına gelir. İsimleri, sesleri ve süreleri ile notaları okuma denir.
Bona Nedir ?
Sadece isimleri ve süreleri ile okuma sesleri denir.
Vuruş Nedir ?
Bir müzik yapısını okurken zamanları değerlendirebilme ve ölçebilme yöntemine vuruş denir. Vuruş tedbir temelinde yapılır. El, ayak veya diğer malzemelerle uygulanabilir.
Porte Nedir ?
Notalar da beş satır, dört eşit Aralıktan oluşan şekle veya dizime denir. Notalar porte aldıkları yere göre birbirlerinden ayırt edilirler.
Nota Nedir ?
Nota, kelimesi Latince kökenlidir. Nota müziği kayıt etmek ve müziği oluşturmak için kullanılır. Bu, notaları ve sesleri tercih etmekle ilgili bir terimdir. Bugün kullandığımız evrensel nota Dili ve porte, şu şekilde standartları oluşturuldu: Do, Re,mi, fa, sol, la, si. La sesi ile uluslararası bir standart kabul edilir. frekansı 440 Hz Olarak belirlendi. Bunun nedeni, bebeklerin doğduklarında la sesi çıkarmasıdır.
Alfabede ki harfler yerine müzikte notalar var. Her nota belli bir sese işaret eder. Nota okuma konusunda bilgili olan kişi, bu ses yüksekliği (incelik-kalınlık ayrımı) ve bu notanın ne kadarı bir süre devam edeceğini (çalındığını veya söyleneceğini) anlar.
Genel sesin yükseklik ölçüsü ve süre kavramını gösteren işaretlerde notalar. Olarak düşünebiliriz: makaledeki harfler yerine müzikte notlar var. Her nota belli bir sese işaret eder. Notaları okuma konusunda uzman olan biri, ses yüksekliği kavramı konusunda (incelik-kalınlık ayrımı) ve bu notanın ne kadarı bir süre devam edeceğini (çalındığını veya söyleneceğini) anlar. Örnekte gösterildiği üzere yazım şeklide olmalıdır.
7 nota adı vardır: Do-Re-Mi-Fa-Sol-La-Si. Bu notlar İngilizce Sisteme göre harferle de adlandırılmıştır. aşağıdaki gibidir: Do: C, Re: D, Mi: E, Fa: F, Sol: G, La: A, Si: B.
Anahtarlar
Nota adları ile belirtilen tam ses Yüksekliklerini bilmek, daha basit bir şekilde notaları okuyabilmek, ayırt etmek için kullanılan ve net bir şekilde öğrenmeyi sağlayan araçlardır.
Tiz: Sol anahtar adını sol notadan alır. Portrelerin ortasından (alt 2. Satırdan başlar) ve dolayısıyla buradaki nota “sol” adını alır.
Fa notası:
Kalın olan sesleri göstermek için kullanılır. Anahtarın iki noktası arasında geçen hat, limanda “Fa” notasını gösterir.
Do notası:
1., 2., 3. ve 4. satırlardan başlayarak yazılacak dört tür portre var. “Do” notu, anahtarın ortasındaki kavşaktaki satırda yazılır. Diğer notlar buna göre adlandırılır.
Nota Değerleri
Bir nota gördüğümüzde, sadece ne kadar yüksek olduğunu değil, ne kadar bir süre çalınacağını düşünmeliyiz. Nota metininde ses sadece yükseklik değil, aynı zamanda sesin uzunluğu. Porte sipariş Notasının yüksekliğini formlarından ayırdığımızı zaten söyledik. Notların şekillerinden, bu notanın değeri (süresi), yani ne kadar bir süre çalınacağını anlıyoruz.
Bugün kullanılan en uzun nota birlik notudur. Birlik nota 4 süreli. (Bir el veya ayak ile bir şarkıya eşlik ettiğimizde, bu şarkının ritmini veriyoruz. Atım dediğimiz şey belli bir ritimdeki artıştır. Bunlar bir satırda listelenen birimlerdir. Düzenli kalp atışı veya izle şeritleri ile de örneklendirebiliriz.
Ne olursa olsun portre hattı, bu içi boş şekil gördüğümüzde, notanın 4 isabet süreceğini biliyoruz.
Birlik, yani, 4-beat notasını zamana göre ikiye bölersek, notalar alıyoruz. İki vuruşlu notalara verilen ad ise “ çift notalar ” dır. İkili nota aşağıdaki gibi ifade edilir:
(Burada iki önemli noktayı anlamak gerekir: ilk olarak, nota adı (Örn.; do, re, mi vb.) ve notaların süre yazım ve vuruşları karşılaştırma yapılmamalıdır. Birlik veya Dualite dediğimiz şey “nota süresi”nin adıdır. İkinci nokta Bu;” nota süresi “ve” nota süresinin adı ” karıştırılmamalıdır. Mesela, Yukarıda açıklandığı gibi, sendika nota 4 vuruş, bir vuruş değil ! “Birlik” nota süresinin adıdır.)
İkili nota vuruş olarak ikiye böldüğümüzde, iki dörtlü (bir notu alıyoruz). Aşağıdaki örnekle belirtilmiştir.
Çeyrek nota ikiye bölündüğünde, iki yarım vuruş notası elde edilir. Bu yarım vuruş notalarına sekizli denir. İki veya daha fazla yarım vuruş (sekiz) notayı bir araya gelirse böylece gruplama daha kolay yapılabilir ve daha kolay okunabilir, Genellikle kuyrukları aşağıdaki gibi birleştirerek yazılır: Örnek olarak aşağıda belirtilmiştir.
Bu yazı stili notanın süresini değiştirmez. Yarı vuruşu ikiye bölersek İki çeyrek bit (on altı) nota alıyoruz. İki veya daha fazla birden fazla yarım nota yan yana olduğunda oluşan yazım farkı böleceğimiz notalar için de geçerlidir
Onaltılık nota ikiye böldüğümüzde, otuz (1/8 yendi), otuz altmış dördü böldüğümüzde ve altmış dördü böldüğümüzde yüz yirmi sekiz nota alıyoruz. Ama altmış dört sonraki notalar çok nadiren kullanılır.
Uzatma İşaretleri ve Uzatma Noktası
Herhangi bir notanın yanına yerleştirilen nokta bu notanın yarısına kadar uzatır. Örneğin, iki vuruşlu bir nota değerinin yarısıdır Bir tek nota vuruşu, bir buçuk ise, 3 vuruş sürece büyüyecek gibi bu düzenlenir veya bir ritmi olarak okunur.
Ayrıca, bir notanın yanında iki nokta varsa, bu nota değeri, ilk notanın yarısı kadar uzatılır. Örnek ile aşağıda sunulmuştur.
Uzatma Bağı
* “Puandorg” veya “fermata” adı verilen işaret serbest düzeyde mevcutsa, Uzatır. Puandorg notaları genellikle kendi değerlerinin iki katı kadardır, ancak yorumcu isterse daha kısa veya daha uzun yapabilir.
Müzikte” Es”
* Tıpkı konuşmalarımızdaki duraklamalar, yazılı noktalar, müzikte de olduğu gibi çoğu zaman, cümlenin sonunda,” es”, yani sessiz olmak için yerler var. işareti gördüğümüz yerde, değeri kadar sessiziz.
* En uzun darbe yine 4 hit. ancak, bir çalışmada, Daha fazla sessiz kalmak istiyorsanız, bu ölçüye 4 atış yapın ve yana es işareti koyun. Ve ya kaç ölçümün sessiz tutulması gerektiği üzerine yazılmalıdır.
*Sırası ile dört vuruş, iki vuruş, bir vuruş, yarım çeyrek ayrıca 1/8 vuruşlarda eslerin dizilişi şöyle olmalıdır.
Ölçü kavramı ve ölçü çizgileri
* Herhangi bir nota baktığımızda, müziğin kendisi içinde bölümlere ayrılmış olduğunu görüyoruz. İşte bu çizgiler, boyut çizgisidir.
İki ölçü
Hat içindeki bölünmeye “ölçü”denir. Notalar Zamana göre düzenlenebilmesi için boyutlara ayırmak gerekir.
* Bir parça veya parça bittiğinde, ince bir çizgi ve iki kalın çizgi sembol, parçanın bittiğini gösterir. Bu satır bitiş veya final denir.
Çift satır
Aşşağıda gösterilen örnekte ki gibi olmalıdır. Yani Bu durumda, parça iki kez oynatılmaktadır. “Reprise” adı verilen bu sembol ters yönde kullanılır. eğer gördüysek, en başa dönmek yerine, gördüğümüz ilk yere geri dönüyoruz. Bazı durumlarda, parçanın ilk tekrarı ile, ikinci tekrarın sonu farklı olması istenir. Bu durumlarda, “kabine” adı verilen sembolle, bölüm 1. ve 2’nin sonunda oynanacak parçalar. belirlenir. Döndükten sonra, 2. bölümde, 1. ileri atlanır ve 2. Bölümde bitirilir.
Temel Nota Bilgileri başlıklı konumuz, zaman içerisinde daha da genişletilecektir.PDF Halinde isterseniz lütfen yorum kısmından bizlere belirtiniz, mail adresinize iletebiliriz.